Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η περιγραφή της τραγικής κατάστασης στον Πειραιά εξαιτίας της κρίσης του 1927, στο «Πειραϊκόν ημερολόγιον, 1928», ….Αν εξαιρέσεις τη γλώσσα του κειμένου, ωσάν να περιγράφεται η σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση….


“Τα πρόσωπα τόσον των ανθρώπων όσον και των εργατών, εις τα οποία επί σειρά ετών ήτο ζωγραφισμένη η ευχαρίστησις, εμφανίζονται σήμερον σκυθρωπά, πλήρη απαισιοδοξίας…”…
Να που κι σ’ αυτή την περίπτωση η ιστορία επαναλαμβάνεται «σαν τραγωδία κι όχι σαν φάρσα», κατά πώς παράφρασε τη ρήση του Μαρξ ο ακτιβιστής φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ…
Τραγικά επίκαιρες οι ομοιότητες της κατάστασης στον Πειραιά και στην Αθήνα του 1927 εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης και οι οποίες περιγράφονται στο «Πειραϊκόν ημερολόγιον», από τον Κ. Λαμπαδάριο, στις αρχές του 1928. Αν αφαιρεθεί ο χρονικός μανδύας και το ύφος της γλώσσας το κείμενο είναι ωσάν να περιγράφει τη σημερινή κατάσταση…
« “Η οικονομική κρίσις κατά το 1927”….
Μελέτη του κ. Κωσ. Λαμπαδάριου

Το σπουδαιότερον ζήτημα του λήξαντος έτους (1927) ήτο η οικονομική κρίσις, η οποία εμφανισθείσα από των αρχών του έτους 1926 παρουσίασε μεγαλυτέραν οξύτητα κατά το έτος 1927.
Και διερωτάται τις, πώς ο Πειραιεύς με την ζηλευτήν ζωτικότητα κατά τα μεταπολεμικά έτη, παρουσιάζει σήμερον τοιαύτην κατάστασιν οικονομικής αδυναμίας;
Τα πρόσωπα τόσον των ανθρώπων όσον και των εργατών, εις τα οποία επίσειρά ετών ήτο ζωγραφισμένη η ευχαρίστησις, εμφανίζονται σήμερον σκυθρωπά, πλήρη απαισιοδοξίας.
Ποίον το αίτιον της αποτόμου μεταβολής; Διατί ενώ άλλοτε όλοι ήσαν ευχαριστημένοι από την αισίαν έκβασιν των εργασιών των και πλήρεις ελπίδων δια το μέλλον, παρουσιάζουν σήμερον την απαισιοδοξίαν και την απελπισίαν;
Με ποία μέσα θα κατωρθώσωμεν εκ της θλιβεράς ταύτης καταστάσεως;
Ιδού τα ερωτήματα, τα οποία ετέθησαν προ ημών κατά το 1927 και περί αυτών θα διαπραγματευθώμεν.
Η οικονομική κρίσις… Ιδού το ζήτημα, το οποίον απασχολεί από διετίας κάθε άνθρωπον των υποθέσεων, κάθε εργάτην.
Αι τιμαί των μετοχών κι άλλων αξιών, καίτοι είχον ανέλθει εις ωεπίπεδα, μηδέποτε αναμενόμενα, υψούντο ακόμη και εφαίνοντο θα εξακολουθήσουν την υψωτικήν των κίνησην, αιφνιδίως όμως, ως διά μαγείας ήρχισαν να πίπτουν,
Αι τιμαί των μετοχών και των λοιπών αξιών αι οποίαι είχον φθάσει εις ανέλπιστον σημείον πίπτουν ραγδαίως καθ’ εκάστην.
Η ευχέρεια της πίστεως, η οποία είχε εμφανισθή κατά τους χρόνους της οικονομικής ευεηίας, εξέλειπεν ήδη και τα δάνεια δεν συνάπτονται πλέον απερισκέπτως. Τα γραμμάτια και αι συναλλαγματικαί διαμαρτύρονται καθ’ εκάστην κατά εκατοντάδας και αι πληρωμαί διενεργούνται μετά δυσκολίας.
Το επιτόκιον ετριπλασιάσθη, αν μη ετετραπλασιάσθη και υψηλοί τόκοι πληρώνονται εις την αγοράν. Η κατά χιλιάδας ανέγερσις οικοδομών έπαυσεν προ πολλού.
Η ίδρυσις νέων επιχειρήσεων και η επέκτασις των υφισταμένων, έπαυσεν ήδη. Τα εργοστάσια απολύουν τους εγάτας των, περιορίζοντα την παραγωγήν των.
Αι γεννήσεις περιορίσθησαν κατά πολύ, ενώ τουναντίον αυξήθηκαν κατά τι οι θάνατοι. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι, νλέπουν τας αποθήκας των πληρωμένας εμπορευμάτων και μετά δυσκολίας κατωρθώνουν να πωλήσουν αυτά, έστω και επί ζημία. Η εισαγωγή εμπορευμάτων εκ του εξωτερικού περιωρίσθη αρκετά, αι δε τελωνιακαί αποθήκαι, αι οποίαι ήσαν άλλοτε υπερπλήρεις, παρουσιάζουν δυσάρεστον όψιν.
Ποιο λοιπόν το αίτιον των θλιβερών τούτων φαινιμένων, τα οποία φέρουν εις δύδκολην θέσιν κεφαλαιούχους και εργάτας;
Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κανονική λειτουργία του οικονομικού συνόλου υπέστη διατάραξιν, σύγχυσιν. Εις την θλιβεράν αυτήν κατάστασιν της οικονομικής ζωής, έχει δοθεί η λέξις “κρίσις”. Η λέξις αύτη ήτο γνωστή εις την ιατρικήν, επειδή όπως αι διαταράξεις αυταί παρουσιάζουν εντελώς όμοια συμπτώματα προς ασθενούντα οργανισμόν, επολιτογραφήθη οριστικώς πλέον και εις την οικονομικήν επιστήμην, δια τον χαρακτηρισμόν των διαταράξεων του οικονομικού οργανισμού.
Αι θεωρίαι περί των οικονομικών κρίσεων είναι πολυπίκοιλοι, καταλήγουσα πολλάκις εις φιλολογίαν. Τελειότερος χαρακτηρισμός περί των διαφόρων θεωριών δύναται να θεωρηθή η φράσις του καθηγητού Καρ. Ζιδ., χαρακτηρίζοντας ταύτας ως καθαρό “Ρομάντσο”».

(από την εφημερίδα της Μαγνησίας, “Θεσσαλία”, 30-1-’12)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού, Ν. 4820/2021 άρθρα 205 & 206

Παρατίθεται το παρακάτω πόνημα, ένα νομικοπολιτικό κείμενο που αξιολογεί από συνταγματική έποψη την λεγόμενη τροπολογία, με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων της χώρας, και μάλιστα επί ποινή θέσης τους σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη ψήφιση αυτής της τροπολογίας εισάγει νέες ολοκληρωτικές αντιλήψεις στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, ανατρέπει τα μέχρι σήμερα κριτήρια περί επιστημονικής ή  επαγγελματικής επάρκειας του εργαζόμενου και θεσμοθετεί, αντ’ αυτών, την υποταγή  στις όποιες παράλογες επιλογές της εξουσίας προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας του. Η κυβέρνηση με τον ωμό εκβιασμό “δουλειά ή εξαθλίωση” σε μία κοινωνία που εξαθλίωσαν μετά από 12 συνεχόμενα χρόνια μνημονίων και ανεργίας, μετά από ενάμιση χρόνο lockdown και οικονομικού μαρασμού και εν μέσω πτωχευτικού νόμου και πλειστηριασμών, πιστεύει ότι θα βρει πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για την ανταλλαγή της αξιοπρέπειας με

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 2019

Δύο χρόνια πριν από τη διακοσιοστή επέτειο της επανάστασης του ’21, είναι σαν να ξαναζούμε ένα déjà vu. Σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από το 1819, τότε που, 200 χρόνια πριν, οι ελληνικοί πληθυσμοί «το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονταν» κάτω από το ζυγό. Τότε που ο πόθος της λευτεριάς ήταν ένα άγνωστο ζητούμενο, χωρίς κανείς να ξέρει πότε θα έρθει, πότε θα ξεκινήσει η αφύπνιση, πότε αυτός ο έρμος λαός θα ξεσηκωθεί και θα πάρει τις τύχες του στα χέρια του. Τότε που ο ραγιάς ένιωθε ανήμπορος, ανίκανος να αντισταθεί, πτοημένος από την εξοντωτική φορολογία που του τσάκιζε τη θέληση, παραδομένος στις απαιτήσεις του σουλτάνου και τη σκληρή πολιτική της ευρωπαϊκής Ιεράς Συμμαχίας που του υποδείκνυε «να κάτσει στ’ αυγά του» και να μη σηκώσει κεφάλι. Παρόμοια και σήμερα, η ευρωπαϊκή συμμαχία των Βρυξελλών μας λέει να κάτσουμε στ’ αυγά μας και να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την αργή εξόντωση που εφαρμόζουνε σε βάρος μας, την ίδια ώρα που ο σουλτάνος εξ΄ ανατολών βρυχάται και αντιμετωπίζει τους

Περιοδεία των Προέδρων ΕΠΑΜ και ΑΚΚΕΛ στη Θράκη, 19 έως 22/2/2020

Δελτίο Τύπου Ο Πρόεδρος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (ΕΠΑΜ), Δημήτρης Καζάκης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), Βάκης Τσιομπανίδης, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο στελεχών των δύο κομμάτων, θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στη Θράκη, στις 19, 20, 21 και 22 Φεβρουαρίου. Κεντρικό σημείο της περιοδείας είναι η ομιλία την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Έβρου, με θέματα την Eλληνοτουρκική κρίση και Προτάσεις για την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής, με ομιλητές τους κ.κ. Bάκη Τσιομπανίδη και Δημήτρη Καζάκη. Ο τ. Υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει προσκληθεί και θα μιλήσει επίσης. Η περιοδεία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του συνεχούς διαλόγου με την κοινωνία και τους τοπικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα, την οποία επιδιώκουν σταθερά το ΕΠΑΜ και το ΑΚΚΕΛ, με σκοπό τη συζήτηση και ενημέρωση για τα ιδιαίτερα προβλήματα των περιοχών, την ανταλλαγή απόψεων και τον εμπλουτισμό του πολιτικού μας προβληματισμού και τη δημιουργία όσο το δυνατόν ευρύτε