Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ισλανδία: Εκεί που οι πρωθυπουργοί πάνε σε δίκες για την κρίση


Η χώρα, που έχει αρχίσει να συνέρχεται από το οικονομικό κραχ και την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος, αποδεικνύει ότι ο θεσμός της δικαιοσύνης, όταν λειτουργεί, παραμένει θεματοφύλακας ενός Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, οδηγείται ενώπιον ειδικού δικαστηρίου την Δευτέρα κατηγορούμενος ότι έθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας αποτυγχάνοντας να αποτρέψει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα το 2008.

Ο Χάαρντε είχε παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος διότι παρέμεινε άπρακτος όταν οι τράπεζες Kaupthing, Landsbanki και Glitnir κατέρρευσαν. Εάν κριθεί ένοχος, αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Στην δίκη έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Στην πορεία προς το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, οι τράπεζες της Ισλανδίας επισώρευσαν χρέη 10πλάσια του ΑΕΠ της χώρας, κατά ορισμένες εκτιμήσεις.

Η υπόθεση προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται σε δίκη. Το κοινοβούλιο αποφάσισε το Σεπτέμβριο του 2010 να μην προσαχθούν σε δίκη τρεις υπουργοί για το ρόλο τους στην υπόθεση.

Υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού και πρώην μέλη του κόμματός του προσπάθησαν να επιτύχουν την ακύρωση της δίκης, αλλά η τελευταία προσπάθειά τους γι' αυτό απορρίφθηκε την Πέμπτη.

Το ειδικό δικαστήριο αποτελούν πέντε μέλη του ανώτατου δικαστηρίου, ένας περιφερειακός δικαστής του Ρέικιαβικ, ένας καθηγητής συνταγματικού δικαίου και οκτώ πρόσωπα, ανάμεσά τους νομικοί, που διόρισε η βουλή.

Οι υποστηρικτές της διεξαγωγής της δίκης λένε ότι μπορεί να ρίξει φως στο γιατί το τραπεζικό σύστημα κατέρρευσε, σημείωσε η Στεφανία Οσκαρσντότιρ, επίκουρη καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η κρίση έπληξε σοβαρά το πολιτικό σύστημα, εξήγησε, και πρόσθεσε πως «πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι σε θέση να τους προστατεύσει». Κατά την ίδια, η διαδικασία φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που εφαρμόστηκε την δεκαετία του 1990 πιθανότατα οδήγησε στα γεγονότα του 2008.

Η δίκη του Χάαρντε αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ενεργή η συμμετοχή του ΕΠΑΜ στο ογκώδες συλλαλητήριο του Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών

Στο Παμβολιώτικο συλλαλητήριο που έγινε το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 κατά της καύσης σκο­υπιδιών (RDF) από την ΑΓΕΤ και της δημι­ουργίας μονάδας SRF από το δήμο Βόλου, όπου συμμετείχε χιλιάδες κόσμου, πήρε ενεργό μέρος η Τοπική Οργάνωση του ΕΠΑΜ. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιοσύνης του ΕΠΑΜ, Φώτης Μαζαράκης, η Δρ. Διεθνούς Δικαίου και στέλεχος του ΕΠΑΜ Βόλου, Κέρη Μαυρομμάτη, καθώς δεκάδες άλλα στελέχη και μέλη του ΕΠΑΜ απ’ όλη τη γύρω περιοχή. Κατά την ώρα του συ­λλαλητηρίου, ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ, Δ. Καζάκης, μίλησε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης που ήτ­αν συγκεντρωμένα και δήλωσε τα εξής στο Magnesia.News: «Διεκδικούμε το αυτονόητο, που είναι το περιβάλλον, την υγεία μας, των παιδιών μας και των επόμενων γενιών. Σ’ αυτές τις «πονηρές» εποχές που ζούμε, που εκποιείται το σύμπαν, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τίποτα δεν είναι αθώο. Ιδιαίτερα όταν μιλάνε για ανάπτυξη και εννοούν εκποίηση, ξεπούλημα Και δόσιμο των πάντων. Σε μια χώρα που τ

“Εις Σάμον”

Το κίνημα των Καρμανιόλων ήταν ένα λαϊκό επαναστατικό κίνημα που εκδηλώθηκε στη Σάμο πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Τα καταδυναστευόμενα λαϊκά στρώματα των πληβείων εξεγείρονταν, κατά καιρούς, πολύ πριν από το 1821, ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και τους προεστούς που συνεργάζονταν άψογα με τους Τούρκους. Το όνομα το ενστερνίστηκε η φτωχολογιά του νησιού από τον «χορό της καρμανιόλας» του εξεγερμένου γαλλικού λαού κατά τη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης. Το κίνημα των Καρμανιόλων έχει καταγραφεί ως η αντιπροσωπευτικότερη κοινωνική επανάσταση πληβειακού στοιχείου στην ιστορία. Αποτελεί την πληρέστερη και πιο συνειδητή έκφραση της εκ παραλλήλου εθνικής και ταξικής στόχευσης του αγώνα της παλιγγενεσίας, θεσμοθετώντας διευρυμένη συμμετοχή του λαού στη νομοθετική εξουσία επί σειρά ετών και με επίτευξη των στόχων του σε βαθμό πιο ολοκληρωμένο ακόμη και από τη γαλλική επανάσταση. Η ιδιαίτερα κατατοπιστική εργασία της Ελένης Γούλα που ακολουθεί, περιδιαβαίνει στα γεγονότα

Σύμβαση Cooper, Δ.Μπάτσης,Βαριά Βιομηχανία στην Ελλάδα

Η Ψευδής, τεχνικά κατασκευασμένη, επικείμενη χρεωκοπία της Ελλάδας, (πως καταφέρνουν να χρεοκοπούν, τα ήδη χρεοκοπημένα !!! Μόνο ο Μ. Κθούλου το ξέρει!!) το ΔΝΤ, το μνημόνιο της συμφοράς, και τα σούρτα φέρτα των “αξιοπρεπέστατων και έντιμων πολιτικών” της διαπλοκής από το 1900, υπό τον φόβο των Ιουδαίων (συγγνώμη, της 37 Νοέμβρη ! ήθελα να πω). Διαβάζετε βιβλία ή μόνο τις “ελεύθερες και ανεξάρτητες” Πέφτω κάτω από τα γέλιαΟ Γελαστούλης χαμογελάει πλατιάΓελάω δυνατά εφημερίδες; Ίσως διαβάζετε τα -βιβλία-χαρτιά ανακύκλωσης, του Paulo Coelho, του Osho ή του Gurdjieff, του Λιακό, ή την κΕνή Βίβλο! Δηλ. είστε σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, άρα είναι φυσικό και εύκολο, να το παίζετε σχιζοφρενείς-αγανακτισμένοι. Ίσως όμως διαβάζετε τα σωστά βιβλία, θα ξαφνιαζόμουν -ευχάριστα- αν έχετε διαβάσει την «ΒΑΡΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» του Δημ. Μπάτση ή γνωρίζετε την ιστορία του. Γι αυτό το βιβλίο τον εκτέλεσαν οι » …; « Η πρώτη έκδοση του έργου έγινε το 1947, από τον Εκδοτικό ΟΊκο «Τα Νέα Βιβλία